Why so salty?

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Als men het heeft over de gezondheidseffecten van zout, gaat het hier bijna altijd over de effecten van natrium. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Naast natrium helpen chloride en kalium ook bij het regelen van deze zaken.

Veel mensen krijgen echter te veel zout binnen. Een zoutoverschot zorgt voor een hoge bloeddruk. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, nierziekten. Ook kan een zoutoverschot leiden tot botontkalking.

Advies dagelijkse zout consumptie

Volwassenen krijgen het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Het zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 6 jaar met 11% gedaald wat natuurlijk al een positieve ontwikkeling is. Toch zit er in veel producten nog (te) veel zout. Om je een idee te geven, hieronder een aantal producten:

  • portie nasi goreng (kant-en-klaar) (350 gram) 3,59 gram;
  • pizza met tomaat en kaas (350 gram) 3,28 gram;
  • kop kippensoep (250 gram) 2,71 gram;
  • frikadel (75 gram)1,90 gram.

Het gaat voornamelijk om ‘makkelijke’ producten zoals kant en klaar maaltijden, blikken soep, sauzen en chips. Producten zoals brood, vlees, vleeswaren, vis en kaas bevatten genoeg zout om de dagelijkse hoeveelheid natrium te kunnen binnenkrijgen.

Tips om minder zout binnen te krijgen

  • Laat je niet misleiden door de verschillende soorten zout, zout is zout; 
  • Kijk op het etiket en vergelijk producten met elkaar; 
  • Kook zelf zodat de kant en klaar maaltijden zo veel mogelijk worden vermeden; 
  • Voeg (verse) kruiden toe in plaats van zout zodat de smaak behouden blijft terwijl je gezonder bezig bent;

Ben jij benieuwd waar Magnitra jou nog meer bij kan helpen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake zodat we samen kunnen kijken hoe we jouw doel(en) kunnen behalen!

Interessant? Deel dit bericht!

Tips and tricks

Elke maand per mail