motivatie: the key to succes

wat is motivatie?

Motivatie: welke stap heb jij vandaag gezet?

mo·ti·va·tie (de; v; meervoud: motivaties) 1) Aandrift 2) Beweegreden 3) Drijfveer 4) Reden 5) Stimulans. Het woord motivatie is afgeleid van het Latijnse woord ‘movere’. Movere betekend bewegen. Dus motivatie is eigenlijk in beweging komen om iets te ondernemen.

Alles wat je doet, doe je met een motivatie. Een aantel voorbeelden zijn:
– Werken om geld te verdienen;
– Gezond eten om een streefgewicht te bereiken;
– Sporten om een goed lichaam te krijgen en behouden;
– Studeren om daarna je droombaan uit te kunnen oefenen.

Soorten motivatie

We onderscheiden 4 soorten motivatie, namelijk:

1. Intrinsieke motivatie: Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Het gedrag dat we vertonen bij intrinsieke motivatie doen we puur en alleen, omdat ons dat een fijn gevoel geeft. Dit hoeft ons niet per definitie iets op te leveren. Het geeft ons namelijk al een fijn gevoel. Denk hierbij aan een hobby. Misschien vind jij het wel heerlijk om een goed boek te lezen of de hele dag in de tuin te werken. Sporten of gezond eten kan zeer zeker ook vanuit intrinsieke motivatie komen. In dit geval geeft sporten en/of het maken en eten van gezonde recepten jou een prettig gevoel.

2. Extrinsieke motivatie: Extrinsieke motivatie is motivatie waarbij een beloning in het spel is. Het gedrag dat we hierbij vertonen komt doordat we weten dat als we een taak volbrengen, we dan een beloning krijgen. Dit betekent dus dat we dit gedrag alleen vertonen als het ons iets oplevert. Gezond eten en sporten om (weer) op je ideale gewicht te komen. Sporten en gezond eten is het gedrag wat we vertonen, het ideale gewicht is de beloning. Elke week vijf uur overwerken om je targets te halen. Vijf uur overwerken is het gedrag dat we vertonen, behaalde targets is de beloning. Dit soort motivatie wordt soms ook wel eens ‘moetivatie’ genoemd. We moeten namelijk iets doen.

3. Identificatie: Identificatie is de motivatie om ergens bij te horen. Kijk naar religie. Mensen willen bij een bepaalde geloofsovertuiging horen en doen daarom hetzelfde als de rest doet die dezelfde overtuiging heeft (zoals bidden voor het eten en elke zondag naar de kerk). Dit geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld: gabbers, skaters en zero-waste communities. Maar ook veganisten, bodybuilders en hardlopers zijn voorbeelden. De doelen, normen en waarden van personen in eenzelfde groep komen meestal in grote lijnen overeen met elkaar.

4. Introjectie: Introjectie is de motivatie om een bepaalde status te behalen of behouden. Dit soort motivatie kan ervoor zorgen dat je heel hard gaat trainen om ergens de beste in te worden. Denk aan een professioneel marathonloper. Ook elke dag presteren op het werk om zo promotie af te dwingen is een voorbeeld van introjectie. Dit kan echter ook een negatieve lading krijgen. Je baan verliezen of je PR niet verbeteren, terwijl je er alles aan gedaan hebt is een voorbeeld waarbij men status denkt te verliezen.

vragen voor meer succes en blijvende motivatie

Iedereen is wel eens ergens aan begonnen om het vervolgens niet af te maken. Vaak komt dit door een gebrek aan voorbereiding. We maken geen plan van te voren. Dit zorgt ervoor dat we voortijdig stoppen. Hier is een trucje voor; door middel van een aantal vragen kun je jouw motivatie een boost geven. Voordat je ergens aan start stel je jezelf de volgende vragen:

1: Kan ik dit? Geloof jij, niet je partner, je ouders, je vrienden of de paus, maar geloof JIJ dat je het kan? Heb jij de ingrediënten die nodig zijn om jouw doel te behalen? Heb jij alle ingrediënten om binnen 4 maanden 5 kilo af te vallen?’ Is het antwoord nee? Kijk dan wat je nog nodig hebt om je lijst met ingrediënten compleet te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar je prioriteitenlijst, vraag hulp aan een professional of doe research.

2. Gaat het werken? Je hebt je ingrediënten. Je kan aan de slag, toch? Hoe weet je zeker dat deze methode gaat zorgen dat jij je doel behaald? Eerst zien dan geloven, je wilt bewijs dat deze methode effectief is. Hier kan een professional je bij helpen. Hij of zij kan de achterliggende gedachte uitleggen en je de kennis en tools aanleren die ervoor nodig zijn om jouw doel te behalen. Zie het als de basisschool. Daar heeft je juf of meester je ook eerst letters moeten leren lezen en schrijven voordat je woorden en vervolgens zinnen kon lezen en schrijven.

3. Is dit het waard? Wat levert het mij op om dit doel te behalen? Wat is het gevolg van de weg die ik nu ga afleggen? Wat zijn de consequenties als ik dit doel haal? Dit is puur oorzaak-gevolg. Een oorzaak zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je niet meer met je (klein)kinderen kunt spelen omdat je te snel vermoeid bent. Of dat je jezelf niet meer prettig voelt in je eigen lichaam. Gevolgen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat je wel weer met je (klein)kinderen kunt spelen, omdat je conditie sterk is verbeterd. Of je wel weer lekker voelt in je lichaam, omdat je een aantal kilo bent afgevallen. Zorg ervoor dat je inziet waarom dit het waard is of laat iemand je hierbij helpen.

Social support en de ‘what the hell’gedachte

Heb je drie keer ja? Dan ga je merken dat je zelfvertrouwen groeit. Jij hebt namelijk het gevoel dat het gaat lukken. Je voelt je bekwaam om dit doel te behalen. Hierdoor zal je motivatie veel hoger zijn en zal deze ook blijvend zijn. En toch ga ook jij weer één of meerdere dagen krijgen dat je er echt even helemaal geen zin in hebt. Dit is het moment waarop ‘what the hell’ gedachtes komen. ‘What the hell’ ben ik aan het doen? ‘Why the hell’ ben ik hieraan begonnen, ‘who the hell’ hou ik voor de gek. Je zult vast bekend zijn met deze gedachtes. De quote ‘when you want to quit, think about why you started’ ken je vast ook wel. Dit is echter wel waar. Een tip hiervoor is om een A4 te maken met foto’s van doelen die je wilt halen. Mocht je er dan even geen zin meer in hebben, helpt het om hierover na te denken en te kijken naar je doelen. Dit geeft vaak je motivatie weer een boost. Daarnaast is social support ontzettend belangrijk. Spreek je doelen uit, vertel het tegen de mensen waar je mee omgaat. Zij zullen je namelijk steunen, vaak is alleen het vragen hoe je ervoor staat al een steun in de rug.

gemotiveerd geraakt?

Heb jij na het lezen van deze blog de motivatie gevonden om aan jouw doelen te werken en wil je hier hulp bij? Stuur dan een berichtje via het contactformulier: www.magnitra.nl/contact/ of stuur een mailtje naar stan@magnitra.nl en laat mij je helpen om samen jouw doelen te behalen!

Volg Magnitra ook op social media!
Facebook: https://www.facebook.com/magnitra
Instagram: https://www.instagram.com/magnitra.nl/

Interessant? Deel dit bericht!

Tips and tricks

Elke maand per mail